Аналіз крові у кішок: види та особливості процедури

Діагностика захворювань у домашніх тварин часто викликає труднощі навіть у досвідчених ветеринарів. На жаль, вихованці не здатні повідомити про характер своєї хвороби, а їх поведінка і симптоматика нерідко диференційовані, тобто, мають ознаки відразу декількох недуг. Щоб спростувати або підтвердити поставлений діагноз, а також виявити приховані патологічні процеси в організмі тварини, лікарю потрібно не тільки оглянути, але й отримати результати лабораторних досліджень. Аналіз крові у кішок – максимально точний метод лабораторного вивчення стану загального здоров’я і конкретних органів. Сьогодні ми розповімо про загальний (клінічний) та біохімічному аналізах: як проходить процедура, в чому різниця між двома типами досліджень, які показники вважаються нормальними.

Аналіз крові у кішок

Аналізи крові у кішок: види та особливості процедури

Забір крові на аналіз у представників сімейства котячих – обов’язкове дослідження, яке може стати в нагоді в ряді ситуацій. Аналіз крові беруть у тварини для постановки вірного діагнозу, перед оперативними втручаннями, щоб визначити ступінь загального здоров’я кішки, а також для профілактики.

Відповідальні власники навіть на тлі відмінного самопочуття тварини раз у рік роблять аналіз крові, щоб вчасно виявити патологічні процеси, а також визначити, чи підходить тварині вибраний раціон

У кішок забір крові на аналіз проводиться в умовах ветеринарних клінік, якщо дослідження проводиться в плановому профілактичному порядку, ветеринарний лікар може виїхати додому, щоб не вводити кішку в стресову ситуацію від поїздки і перебування в клініці. На жаль, якщо у вихованця вже виявилися симптоми якого-небудь недуги, виклик ветлікаря на будинок не є доцільним.

Процедура забору крові у кішки аналогічна людській

Незважаючи на те, що в хорошій ветеринарній клініці обов’язково розкажуть про результати аналізу крові, власникам не буде зайвим розуміти, про що йде мова і знати, як розшифровується дослідження. Про це ми і поговоримо нижче. Але для початку зазначимо, що в російських ветлікарні роблять два основних види аналізів крові у кішок – загальний і біохімічний. Ці дослідження показують різні результати, виявляючи різні речовини, тому краще всього здавати їх комплексно.

Розшифровуємо норми загального аналізу крові у кішок

Клінічний аналіз зразків крові (зазвичай його називають загальним) демонструє стан котячого організму в цілому, фіксуючи, скільки елементів – лейкоцитів і еритроцитів — знаходиться в кровотворній системі тваринного, і говорить про їх якість. Також загальний аналіз визначає, страждає чи тварину від паразитарних або інфекційних захворювань. Розглянемо, які показники виявляються при клінічному аналізі крові, за що вони відповідають і на які захворювання можуть вказувати, поговоримо про те, які показники загального аналізу крові у нормі, у здорової кішки.

Таблиця 1. Розшифровка біохімії для кішок

Показник Норма Про що говорить?
Тромбоцити (PLT) 300-630х10 9 /л Знижений рівень тромбоцитів може свідчити про інфекційних процесах в організмі тварини, а також патології в області кісткового мозку. Підвищення тромбоцитів говорить про внутрішній кровотечі, наявності пухлин, запальному процесі. Також тромбоцити підвищуються, якщо тварина проходить лікування кортикостероїдами, або нещодавно переніс операцію
Еритроцити (RGB) 5,3-10 х10 12 /л Знижене кількість еритроцитів свідчать про анемії у кішки, прихованих чи явних втратах крові, запаленнях. У кішок може знизитися рівень RGB перед пологами.

Підвищена кількість еритроцитів – фактор, що говорить про проблеми з нирками і печінкою, зневодненні організму, кисневому голодуванні

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) 0-13 мм/год Зниженого показника, як зрозуміло з норми, не існує. Занадто швидке осідання еритроцитів говорить про шоковому стані кішки, передінфарктному стані, отруєння, злоякісних пухлинах
Гемоглобін (HGB) 80-150 г/л Знижений гемоглобін – свідоцтво анемії, отруєння, ураження серцево-судинної і кровотворної системи, отруєння, кровотечі. Високий гемоглобін говорить про порушення електролітного балансу або эритроцитозе
Гематокрит (НСТ) 24-27% Якщо гематокрит не дотягує до нормального показника, у кішки можна підозрювати пухлини, запалення в хронічному перебігу, внутрішню інфузію. Високий гематокрит свідчить про діабеті, низькому рівні плазми крові, зневодненні, підвищених еритроцитах (дивляться показники в комплексі)
Лейкоцити (WBC) 5,5-18,0 х10 9 /л Лейкоцити нижче норми – тварина постраждала від радіоактивного випромінювання, страждає ураженням кісткового мозку, вірусними захворюваннями. Лейкоцити в підвищеній кількості говорять про онкології, бактеріальних інфекціях, запаленнях, лейкозі
Еозинофіли 0-4% від норми лейкоцитів Зниженого кількості еозинофілів не буває, підвищення їх рівня говорить про алергічної реакції або непереносимості будь-яких засобів або засобів, які тварині згодовують
Моноцити 1-4% від норми лейкоцитів Зниження моноцитів говорить про прийом ліків з групи стероїдів, а також анемії. Підвищення – про можливе ентериті, грибкових захворюваннях, туберкульозі
Нейтрофіли Паличкоядерні – 0-3% від норми лейкоцитів, сегментоядерние – 35-37% від норми лейкоцитів Зменшення кількості – анафілактичний шок, грибкові захворювання, ураження кісткового мозку. Підвищення норми – отруєння, пухлини, лейкоз, гострі процеси гнійного або запального характеру
Лімфоцити 22-25% від норми лейкоцитів Зниження норми говорить про недуги, що торкнулися нирки або печінку, порушення імунної системи, наявність онкологічного захворювання. Підвищення норми – в організмі вусатого вихованця вірус, токсоплазмоз, лейкоз

Загальний аналіз крові, відповідаючи власній назві, показує загальне здоров’я тварини

Розшифровуємо норми біохімії крові кішок

Біохімія або біохімічний аналіз крові – докладний і точний лабораторне дослідження, що ґрунтується на показниках різних елементів, що грають ключову роль в життєдіяльності вусатого вихованця. Картина ферментної активності дозволяє робити висновки про ступінь здоров’я або ураження різних внутрішніх органів тварини, відповідно, розуміти глибинні процеси, що проходять у всіх системах, відділах і органах.

Картина ферментної активності дозволяє робити висновки про ступінь здоров’я

Розглянемо окремо групи речовин і елементів, ставлення до норм яких показує біохімія:

  1. Загальний білок та альбумін відображають, наскільки правильно проходить обмін амінокислот в організмі, який грає найважливішу роль в життєдіяльності кішки. В ході цього обміну переносяться і зберігаються корисні речовини, регулюється кров’яний тиск, накопичуються резервні сили для боротьби з хворобами і підтримки імунітету.
  2. Глюкоза – показник, що розкриває норми функціонування ферментної системи, а також конкретних органів (печінка, підшлункова, нирки).
  3. Білірубін – компонент, за кількістю якого можна відстежити зміни в роботі печінки, жовчовивідної системи.
  4. Холестерин – структурний компонент, від якого залежить якість ліпідного обміну типу у кішки.
  5. ГГТ – печінковий тип ферменту, що регулює функції жовчного міхура і проток, щитоподібної залози, підшлункової.
  6. Амілаза – компонент, розглянутий сопряженно з іншими елементами, показує, як функціонує підшлункова і привушна (вироблення слини) залози.
  7. АЛТ і ACT — виробляються в печінкових і скелетних тканинах, серцевому м’язі ферментні речовини, свідчить про роботу зазначених систем та відділів.
  8. Лужна Фосфотаза – компонент, від якого залежить коректна робота печінки.
  9. Креатинін, сечовина – продукти розпаду м’язового, що виводяться нирками з організму кішки. Рівень цих компонентів свідчить про здоровий або, навпаки, неправильне функціонування системи виділення.
  10. Кальцій – елемент, який проводить імпульси нервового струму. Його норма показує проблеми з кровоносної та серцево-судинною системами.
  11. Тригліцериди характеризують енергетичний обмін тварини, роботу серця і судин.
  12. Електроліти демонструють провідність нервових волокон, виконання команд мозку.

Перевага біохімічного (розгорнутого аналізу – в можливості наочно побачити проблеми в цілих системах органів, окремих органах та їх відділах, оцінити ступінь порушень та їх причини з високою точністю. Для наочності розшифровку біохімії ми представимо згідно органам тваринного або важливим процесам життєдіяльності.

Підвищення і пониження норми показників в біохімії нерідко свідчить про одних і тих же патологічних процесах

Таблиця 2. Водно-електролітний баланс

Показник Норми На що вказує?
Калій 3,8-5,4 ммоль/л Понад зазначеного рівня свідчить про проблеми щитовидної залози, гіповітамінозі (не вистачає вітаміну Д), утвореннях (кісти, пухлини) різного генезу, недостатність роботи нирок. Зниження норми говорить про гіперфункції надниркових залоз, хронічному голодуванні тварини, диспепсичних розладах
Хлориди 106-124 ммоль/л Підвищений рівень говорить про травми черепно-мозкового відділу, порушеннях функціонування нирок і надниркових залоз, передозуванні стероїдних лікарських засобів
Залізо 20-31 ммоль/л Якщо елемент перевищує нормальні показники — захворювання печінки, запальні течії в нирках, інтоксикація металами. Зниження кількості — злоякісні та доброякісні утворення, інфекція, анемія, пост-операційний синдром
Фосфор 1,2-2,4 ммоль/л Понад нормальної кількості — ниркові порушення, порушення сечостатевої системи, діабет. Нижче межі зазначених показників — рахіт, розлади органів ТРАВНОГО тракту
Натрій 142-166 ммоль/л Вище нормального рівня — цукровий діабет і прискорене сечовипускання на його тлі, проблеми з водним обміном, нирками, надмірна кількість солей. Зниження норми натрію — недостатність серцевого типу, набряки у тварини, патології нирок, прийом сечогінних препаратів, цукровий діабет. Зниження кількості — нефрит, диспепсичні розлади, накопичення вуглекислого газу в крові

Біохімічний аналіз дозволяє ветеринарного лікаря оцінити стан внутрішніх органів кішки

Таблиця 3. Рівень білка (гормональний фон)

Показник Норма На що вказує?
Альбумін 23-37 г/л Зниження або підвищення кількості підтверджується результатами білка (загального). Падіння або зростання кількості альбуміну відбувається тільки на тлі аналогічного падіння або зростання білка в загальному. Різниця отриманих цифрових значень може свідчити про помилку аналізу
Повний білок 55-78 г/л Підвищення норми говорить про хронічних запальних процесах, можливих опіках, автоімунних недугах, порушення електролітного балансу. Зниження кількості — серйозні порушення в роботі печінки (гепатити, цироз), крововтрата, паразитарні інвазії, голодування тварини, патології кишечника і нирок

Таблиця 4. Підшлункова залоза, печінка, нирки

Показник Норма Про що говорить?
Амілаза 779-1725 од/л Підвищена норма: перитоніт, заворот кишечника або шлунка, сильна інтоксикація, запалення підшлункової, недостатність нирок, цукрового діабет типу, запальний процес. Зниження норми: отруєння, некроз підшлункової.
АСТ 9-28 од/л Підвищена норма говорить про надмірному фізичному навантаженні тварини, сонячному або тепловому ударі, недостатності серця, захворюваннях печінки, онкологічних процесах. Знижена норма на тлі зростання АЛТ – гепатит інфекційного течії.
АЛТ 19-78 од/л Підвищення норми: опіки великої площі, печінкова інтоксикація, м’язові мікротравми або руйнування м’язової тканини, цироз, жовтяниця. Зниження норми не грає ролі.
Лужна фосфотаза 38-56 од/л Підвищення: переломи, пухлини в кістковому відділі, бактеріальні захворювання і ураження кишечника і шлунка, печінки, харчування, перенасичене жирами, вагітність, освіти в протоках жовчного міхура або самому органі, ураження кісткової тканини. Зниження: анемія, недолік вітаміну С.
Л-геназа 55-155 од/л Підвищена: некроз, пухлини, панкреатит, лейкоз, інфекційний перитоніт, перенесений «на ногах» інфаркт, травми скелета, анемії, нефрит.
Сечовина 2-8 ммоль/л Підвищені показники: харчування, понад норми багате білком, ниркові хвороби, пост — або передінфарктний, шоковий стан, недокрів’я, стрес, перенапруження нервової системи кішки. Зниження: патології хронічного характеру в печінці, харчування, бідне білками.
Кретінін 70-165 ммоль/л Підвищена норма говорить про зневодненні організму, закупорці протоки, що виводить сечу, дисфункционирование нирок. Знижена норма: зниження тонусу і об’єму м’язів, вагітність.
Білірубін загальний 3-12 ммоль/л Підвищена норма: надлишок вітаміну B12. Зниження норми: амения, фіброз тканин, захворювання або утворення в кістковому мозку.
ГГТ 5-50 од/л Понад норму: гепатити, збій роботи підшлункової, поганий відтік жовчі або її застій, цироз.

Біохімія показує приховані патології в організмі, у тому числі хронічного перебігу

Таблиця 5. Інші показники, інші елементи

Показник Норма Про що говорить?
Магній 0,72-1,2 ммоль/л Підвищений рівень — травми, зневоднення, недостатня робота нирок. Зниження — безпосередньо нестача магнію, дисфункція і запалення підшлункової, диспепсичні розлади
Кальцій 2-2,7 ммоль/л Понад нормальних показників надлишок вітаміну Д, онкологічні захворювання, лейкоз, ниркова недостатність у хронічному вигляді, захворювання кісток. Менше норми — панкреатит, рахіт (мало вітаміну Д в їжі), хвороби печінки, підшлункової залози (панкреатит), надмірна патологічна м’якість кісток, руйнування тканин
Холестерин 1,2-3,8 ммоль/л Підвищення вказаних значень — ниркові захворювання, діабет, дисфункція підшлункової. Зниження — проблеми з кишечником, убогий раціон, освіти злоякісного характеру
Глюкоза 3,1-6,5 ммоль/л При підвищенні — патології щитовидної або підшлункової залози, діабет, стресовий стан. При зниженні — ураження печінки, тривале голодування, збій ендокринної системи, інсулінова передозування
Тригліцериди 0,38-1,1 ммоль/л Понад зазначеної кількості — ураження печінки (цироз, жовтяниця), хронічний стрес у тварини, гепатит, передінфарктний стан, ішемія, ниркова дисфункція, діабет. Показники за нижньою межею — інфекційне ураження, дисфункції легень, тривале голодування чи убогий раціон

Ґрунтуючись на інформації, наведеної у таблицях, а також їх вплив на котячий організм, легко зрозуміти: обидва дослідження мають першорядне значення при моніторингу стану тварини, постановки діагнозу, коригування харчування і способу життя.

Біохімія та загальний аналіз доповнюють один одного, показуючи повну картину здоров’я тварини

Як беруть зразок крові у кішки на аналіз?

Багато власники побоюються здавати кров зі своїми вихованцями, переживаючи, що кішці буде занадто боляче. Насправді процедура займає менше п’яти хвилин, а тварина не відчуває болю. У будь-якій ветеринарній клініці, де робляться подібні аналізи, лікарям щодня доводиться проводити процедуру, тому всі дії відточені до автоматизму.

При заборі крові кішка майже не відчуває дискомфорту

Отже, для загального аналізу, що для біохімічного, кров беруть з вени тварини. Для цього кішку укладають на бік або фіксують у спеціальній ветеринарної сумці (у разі, якщо вихованець активно пручається). Зазвичай аналіз беруть з передньої лапи, не важливо, правою чи лівою: для цього електричною бритвою сбривается невелику ділянку вовни. Потім у вену вводять голку від шприца або внутрішньовенний периферичний катетер, звідки біологічний матеріал перетікає в пробірку. Для клінічного аналізу потрібно близько двох мілілітрів крові, для біохімії – вдвічі менше, враховуючи, що кров помістять у спеціальну машину для отримання сироватки.

При заборі крові іноді використовують знеболювальне

Іноді тваринам завдають місцеві знеболюючі спреї, щоб кішка не виривалася при проколі шкіри голкою. Оскільки деякий час вихованця потрібно утримувати, щоб отримати необхідну кількість матеріалу, ця міра виправдана. Не відчуваючи ніякої хворобливості, кішка буде сумирно чекати закінчення процедури. Але, як показує практика, більшість кішок добре «здають» кров і без знеболення. Після процедури на лапу тваринного накладають тугу пов’язку, яку власник знімає самостійно, через годину-півтори.

Підведення підсумків

Часи, коли кішок лікували «на дотик» і «на око», давно пішли. Сучасні технології дозволяють проводити безліч досліджень для тварин, у тому числі, точні та швидкі аналізи крові, на підставі яких можна поставити максимально коректний діагноз і намітити схему лікування. Не потрібно відмовлятися від аналізів, якщо ветеринарний лікар виписав таке дослідження. Тварина не постраждає в результаті маніпуляції і не зазнає сильного болю, зате розшифровка аналізу дозволить не гадати над тим, який же конкретно недуг вразив вихованця.

Відео — Лікування кішки: аналіз крові

Дивіться також:  Глаукома у кішок: причини хвороби, ознаки, діагностика і терапія

Можливо вас зацікавить