Що таке паучи для кішок: рейтинг кращих виробників

Помістивши тварин в домашні умови, господарі взяли відповідальність за забезпечення вихованців їжею. Тривало багато століть натуральне харчування з розвитком технологій змінилося більш ергономічним промисловим кормом. За більш ніж 150-річну історію виробництва їжі для тварин було створено багато різновидів, серед яких виділяється продукт з оригінальною назвою. Що таке паучи для кішок, і які у нього переваги, читайте далі.

Що таке паучи для кішок?

Характеристика паучей

Сучасний ринок котячого харчування розділений на 2 сегменти: вологе і сухе продукція. Перший варіант представлений пресованими гранулами, другий — консервами і паучами.

З англійської слово «пауч» перекладається як «невеликий мішок». Спочатку під цим терміном мався на увазі пакет, зроблений на основі полімерних матеріалів. З часом це визначення закріпилося за різновидом корми для котів.

Тайванський концерн S-Pouch Pac досяг успіху в розробці технології сталого пакету

Особливості технологічного процесу

В основі приготування паучей лежить той же метод переробки сировини, що і при виробництві сухого корму. Відмінність полягає лише в процентному співвідношенні води. По консистенції вміст вологого харчування схоже з натуральним. Однак з метою подовження строку зберігання виробники використовують консерванти і спеціальні добавки.

Етапи виробництва корму

Щоб надати продукту консистенцію натурального корму, додають воду і речовини для підтримки необхідного рівня вологості.

Зовні паучи нагадують натуральний корм

Текстури паучей

Щоб домашні вихованці з великим задоволенням поїдали вологий корм, виробники створили кілька варіантів текстур. За структурою кожна нагадує натуральну їжу:

  1. Паштет. Компоненти збиваються до пишної однорідної маси. Вважається незамінним для вікових котів і кошенят.
  2. Рагу. Перероблені компоненти пресуються в невеликі шматки і заливаються рідиною. Існує в декількох різновидах — крем-суп і жилі.

Залежно від особливостей травної системи вихованця, рагу подрібнюють або дають у фабричному вигляді

Категорії паучей

Паучи, як і сухі корми, поділяються на кілька класів. Класифікація ґрунтується на якості використовуваного сировини:

  • економ;
  • преміум;
  • супер преміум;
  • холистик.

Найдорожча по вартості — продукція типу холистик.

Існує 4 типу паучей

Основні характеристики:

  1. У кормах економ класу м’ясна складова практично не присутня. Вона замінена злаковими культурами у вигляді сої та пшениці. Однак кішкам, чия травна система «налаштована» на м’ясо, цей продукт життєво необхідний.
  2. Паучи преміум і супер-преміум класу відрізняються один від одного спрямованістю на певний віковий сегмент тварин. Порівняно з економ продукцією, відсоток м’яса у загальному складі знаходиться на належному рівні.
  3. Холистик відносяться до категорії елітних кормів. В процесі їх виготовлення не використовуються беззерновые корми, що відмінно підходить для вихованців з певними проблемами зі здоров’ям. Однак згідно з класичною схемою котячого харчування, злакові повинні бути присутніми в раціоні.
Дивіться також:  Фелікс - корм для кішок: непогана якість за низьку ціну

При виборі будь-якої категорії обов’язково необхідно ознайомитися зі складом корму і при необхідності доповнити схему харчуванні відсутніми елементами

Поживна цінність паучей

Склад вологих кормів досить різноманітний. Незалежно від категорії складу паучи багатий наступними інгредієнтами і елементами:

  • м’ясо;
  • злаки;
  • мінерали;
  • вуглеводи;
  • субпродукти;
  • вітаміни;
  • жири;
  • добавки.

Процентне співвідношення цих компонентів залежить від класу корми і марки виробника.

Вологі корми містять від 12% білка

Користь і шкода вологих кормів

По консистенції паучи нагадують натуральну продукцію. Однак, як і у будь-якого корму, цієї продукції властиві як переваги, так і недоліки.

Таблиця 1. Переваги і недоліки паучей

Переваги Недоліки
Дозування. 1 упаковка розрахована на 1 прийом їжі. У порівнянні з сухим харчуванням вихованцеві необхідна велика порція для насичення.
Тривалий термін зберігання. За аналогією з консервованою продукцією, запечатаний вологий корм зберігається у фабричній упаковці роками. Вміст розкритої упаковки швидко псується. Желейний корм потрібно згодовувати вихованцеві протягом дня або перемістити їжу в герметичну скляну ємність.
Водний баланс. Якщо основу раціону складають сухі корми, господарям доводиться стежити за тим, щоб кішка споживала достатню кількість рідини. В іншому випадку у тварини розвивається сечокам’яна хвороба. При годуванні паучами немає потреби контролювати водну складову схеми живлення, оскільки корм до 85% складається з води. Крім цього вологий корм зручний для тварин, які відчувають хворобливі відчуття при пережовуванні твердої їжі. Регулярне споживання вологих кормів підвищує ризик утворення каменів на зубах. У природному середовищі існування коти відгризають і пережовують шматки м’яса, що робить зуби і ясна більш міцними.
Смакове і яскраве різноманіття. Структура паучей підходить як для тварин, у яких є захворювання ротової порожнини, або для кошенят. Враховуючи різноманітність смаків, є можливість підібрати оптимальний варіант для вихованця. Велика кількість варіантів паучей і якість використовуваного сировини обумовлюють високу вартість цього продукту.

Незважаючи на ряд недоліків, переваг у використанні рідкого корму більше.

Вологе харчування містить консерванти

У вологому кормі швидше розвиваються патогенні бактерії, що робить продукт швидкопсувним. Цей факт виправдовує застосування консервантів при виготовленні паучей. При виборі харчування слід пам’ятати, що паучи відносяться до категорії консервованої продукції. Поїдання подібної їжі не характерно для котів, необхідною умовою для яких є ретельне пережовування їжі. Згодовувати паучи тваринам допустимо, однак слід чергувати сухий і вологий корм, бажано від одного виробника.

Негативні моменти паучей економ класу

Низькосортна їжа майже не містить продукції тваринного походження. Незважаючи на зовнішній вигляд паучей, що нагадує шматочки м’яса в ароматному соусі, вологий корм містить безліч шкідливих речовин.

Дивіться також:  Яку крупу можна давати кішкам: вся користь і шкода злакових

У дешевої продукції використовується сировина сумнівної якості

Недоліки дешевих кормів:

  1. Виготовляються на основі зернових відходів поганої якості. Іноді використовуються трупи тварин, збитих на дорозі, або відходи, що утворилися після забою.
  2. Відсутність клітковини. Незважаючи на те, що в природі коти харчуються переважно м’ясом, в шлунках вбитих жертв містяться рослинні волокна. Вони потрібні для переробки і кращій засвоюваності їжі.
  3. Велика кількість підсилювачів запаху і консервантів.

Якщо протягом декількох років годувати вихованця паучами, у нього розвиваються захворювання органів травного тракту і нирок.

Смакові рецептори кішок

Щоб зрозуміти чому паучи користуються такою популярністю у домашніх вихованців, слід ознайомитися з особливостями їх смакових рецепторів.

Незважаючи на приголомшливу нюх і дотик, смакова чутливість у цих тварин значно поступається людському.

В їжі кішок більше приваблює запах, ніж на смак

Рецептори смаку у кішки розташовані на нижній стороні мови, з боків і на кінчику. Загальна кількість — близько 475. У людини їх число може досягати 10 000.

Як і люди, чотириногі друзі відчувають гіркий, кислий, солодкий і солоний смаки.

Таблиця 2. Чутливість до різним смакам

Різновид смаку Чутливість
Горький Викликає відраза до їжі. Безліч шкідливих речовин здатні надати їжі гіркий смак: алкалоїди, дубильні речовини, триптофан, изолейцины, яблучна кислота, аргинины, наприклад. Порівняно з собаками коти більш чутливі до гіркого і вловлюють цей смак в незначних обсягах.
Солодкий Існує думка, що коти обділені даром сприйняття солодкого через брак необхідних рецепторів. Проте ген, відповідальний за їх освіта, існує, але перебуває в пасивному стані. Пухнасті улюбленці відмовляються від синтетичних підсолоджувачів, і в цілому їх не дурить солодкий смак.
Кислий Дуже комфортний для котів. Яскравим прикладом цього пристрасті служить любов вихованців до сметані і молоку. Щоб зробити корм більш привабливим з гастрономічною точки зору, виробники часто приправляють продукт фосфорною кислотою.
Солоний Знаходиться на другому місці після кислого смаку. Солона їжа поїдається тваринами з великим задоволенням. До того ж, завдяки цьому у кішки зростає потреба в споживанні рідини.

Нюхова привабливість промислових кормів полягає у використанні атрактантів

Чому коти їдять ненатуральну продукцію

Вологі корми апетитно виглядають і володіють насиченою смаковою гаммою. Незважаючи на те, що у котів слабко розвинене почуття смаку, тварини з великим задоволенням поїдають паучи. Чим викликане це пристрасть до промислового рагу? Відповідь на питання криється у використанні секретного інгредієнта — речовини, що підсилює запах корму і викликає поступове звикання.

Порівняно з нюх, смак у котів розвинений значно слабкіше. Тому до складу паучей входять атрактанти, що надають корму привабливий для котів запах. Як затягають компонентів використовуються натуральні компоненти, як, наприклад яловичий жир, валеріана або котяча м’ята, так і синтетичні.

Після тривалого вживання подібних кормів, харчові рецептори поступово мутують і у тварин втрачається здатність розпізнавання шкідливих хімічних елементів в їжі.

Дивіться також:  Як нагодувати кота, якщо він відмовляється від їжі: основні методи

Склад паучей

Щоб вибрати вихованцеві хороший продукт, необхідно розібратися в складі кормів.

Згідно прийнятим стандартам всі інгредієнти, перераховані на упаковці, розташовані в порядку убування по масі. Першим номером значиться продукт, чиє процентне співвідношення превалює. Чим далі він знаходиться від початку списку, тим менше його міститься в паучах.

Якщо відсутні навички у співвідношенні марки продукту і його якості, слід робити вибір по країні виробника.

Першокласні вологі корми виробляють у країнах ЄС, Канаді та США

Таблиця 3. Як вивчати склад?

Небажані інгредієнти Обов’язкові компоненти
Propylen glycol і целюлоза. Перша речовина відноситься до категорії підсолоджувачів, але насправді це елемент, що запобігає зледенінню. М’ясо. Повинно стояти на першій позиції. Процентне співвідношення — від 35%.
E127. Під цим кодуванням ховається штучний барвник, який провокує розвиток злоякісних пухлин. Білок. Вітається, якщо він знаходиться на 2 місці.
Велика кількість субпродуктів. Ця продукція необхідна для тварини, але іноді під цим визначенням маскуються відходи, вивезені з боєнь, або шкіра тварин. Субпродукти. Потрібні в невеликих кількостях, не більше 10%.
Ethoxyquin та Е320. Ці антиокислювачі провокують пошкодження шкіри, печінки і навіть депресії. Рослинні волокна. Клітковина необхідна тваринам для кращого засвоєння їжі. Однак її частка повинна бути в межах 25%. Кукурудза, овес, рис і пшениця корисні котам, але не в якості замінника м’ясної складової.

Е127 — речовина, що викликає онкологічні захворювання

За правилами під «м’ясом» мається на увазі козлятина, яловичина, ягнятина або свинина. Виробник має право уточнювати м’ясне найменування або опустити подробиці. Якщо в паучах використовується м’ясо тварини, кролика, наприклад, це має бути зазначено на упаковці. Риба або птах м’ясом не вважається.

Крім інгредієнтів на упаковці розписана поживна цінність продукту. Визначити корисність корми для вихованця допоможе пріоритетність присутності важливих для кота елементів.

Таблиця 4. Необхідно кількість різних речовин у складі

Назва речовини Необхідна кількість
Білок Від 12%
Таурин 0,2 г речовини на 100 г корму
Зольність До 2%
Сирий жир Не більше 7%
Фосфорно-кальцієве співвідношення 1:1,5
Магній Не більше 0,02%
Сира клітковина До 1%

Якісна продукція відрізняється прозорим складом. Вітамінні і мінеральні добавки вітаються.

У складі паучей м’яса повинна бути не менше 35%

Можливо вас зацікавить